Ads Area

7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 1 Sources of Medieval India Questions and Answers

7th Social Science Sources of Medieval India Textual Evaluation

Students can Download Social Science History Chapter 1 Sources of Medieval India Questions and Answers, Notes Pdf, 

Tamilnadu Samacheer Guide 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 1 Sources of Medieval India Questions and Answers

Samacheer Kalvi 7th Social Science Sources of Medieval India Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.

are the writings engraved on solid surfaces such as rocks, stones, temple wails and metals.

(a) Chronicles

(b) Travelogues

(c) Coins

(d) Inscriptions

Answer:

(d) Inscriptions

 Question 2.

was the land gifted to temples.

(a) Vellanvagai

(b) Shalabhoga

(c) Brahmadeya

(d) Devadana

Answer:

(d) Devadana

7th Social Guide Question 3.

__________ period was known as the period of devotional literature.

(a) Chola

(b) Pandya

(c) Rajput

(d) Vijayanagara

Answer:

(a) Chola

7th Std Social Science Guide Question 4.

__________ provides information about the first Sultan of Delhi.

(a) Ain-i-Akbari

(b) Taj-ul-Ma’asir

(c) Tuzk-i-Jahangiri

(d) Tarikh-i-Frishta

Answer:

(b) Taj-ul-Ma’asir

7th Standard Social Guide Question 5.

__________ an Arab-born Morocco scholar, travelled from Morocco to India.

(a) Marco Polo

(b) A1 Beruni

(c) Domingo Paes

(d) Ibn Battuta

Answer:

(d) Ibn Battuta

II. Fill in the Blanks

1.__________ inscriptions provide details about administration in a Brahmadeya village.

Uttiramerur

2.__________ had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his gold coins and had his name inscribed on it.

Muhammad Ghori

3.__________ 3.6 grains of silver amounted to a

Jital

4.__________ was patronised by Sultan Nazir-ud-din Mahmud of Slave Dynasty.

Minhaj-us-Siraj

5.__________ An Italian traveller visited Vijayanagar Empire in 1420.

Answer: Nicolo Conti

III. Match the following

A B
Khajuraho i Odisha
Konark ii Hampi
Dilwara iii Madhya Pradesh
Virupaksha i Rajasthan

Answer:

iii

i

iv

ii

IV. State true or false :

Question 1.

Pallichchandam was the land donated to Jaina institution.

Answer:

True

Sources Of Medieval India Questions and Answers Question 2.

The composition of metal coins gives us information on the political condition of the empire.

Answer:

False

Correct statement: The composition of metals in the coins gives us information on the economic condition of the empire.

Samacheer Guide 7th Social Guide Question 3.

The high cost of copper made palm leaf and paper cheaper alternatives for recording royal orders and events in royal courts.

Answer:

True

7th Std Social Science Guide Pdf Free Download Question 4.

Domingo Paes, a Portuguese traveller, visited the Chola Empire in 1522.

Answer:

False

Correct statement: Domingo Paes, a Portuguese traveller, visited the Vijayanagar in 1522.

V. Match the statement with the reason Tick

(a) Tick (✓) the appropriate answer.

Question 1.

Assertion (A) :Muhammad Ghori’s gold coins carried the figure of Goddess Lakshmi.

Reason (R) :The Turkish invader was liberal in his religious outlook.

a) R is the correct explanation of A.

b) R is not the correct explanation of A.

c) A is wrong and R is correct.

d) A and R are wrong.

Answer :

(a) R is the correct explanation of A

(b) Find out the wrong pair

  1. Madhura Vijayam – Gangadevi
  2. Abul Fazal – Ain-i-Akbari
  3. Ibn Battura – Tahquiq-i-Hind
  4. Amuktamalyatha – Krishnadevaraya

Answer:

3. Ibn Battuta – Tahquiq-i-Hind

(c) Find out the odd one

Question 1.

Inscriptions, Travelogues, Monuments, Coins

Answer:

Travelogues

VI. Answer the following in one or two sentences

 Question 1.

Who compiled Nalayira Divyaprabhandham ?

Answer:

  • Nathamuni

Question 2.

What does the word Tuzk mean?

Answer:

  • Auto biography

Question 3.

Name Jahangir’s memoir.

Answer:

  • Tuzk-i-Jahangiri

 Question 4.

Name the two different types of sources for the study of history.

Answer:

  • Primary sources and Secondary sources are the two different types of sources for the study of history.

 Question 5.

List out the important mosques and forts constructed during the medieval times.

Answer:

  • Quwwat-ul Islam Masjid, Moth-ki- Masjid, Jama Masjid, Fatehpur Sikri Dargah (all in and around Delhi) and Charminar (Hyderabad) are the important mosques belonging to the medieval times.
  • The forts of historical importance are Agra Fort, Chittor Fort, Gwalior Fort and Delhi Red Fort 

Question 6.

Mention the important foreign travellers who visited India during the medieval period.

Answer:

  • Marco Polo, a Venetian traveller, Al-Beruni, Ibn Battuta Nicolo Conti, Abdur-Razzaq, Domingo Paes.

VII. Answer the following :

Question 1.

Describe the different types of coins introduced by the rulers of Delhi Sultanate.

Answer:

  • The picture and the legend on the coins convey the names of kings with their titles and portraits, events, places, dates, dynasties and logos.
  • The composition of metals in the coins gives us information on the economic condition of the empire.
  • Mention of king’s achievements like military conquests, territorial expansion, trade links and religious faith can also be found in the coins.
  • Muhammad Ghori had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his gold coins and had his name inscribed on it.
  • This coin tells us that this early Turkish invader was in all likelihood liberal in religious outlook. Copper Jitals are available for the study of the period of the Delhi Sultans.
  • Silver Tanka introduced by Iltutmish, Ala-ud-din Khalji’s gold coins, Muhammad-bin- Tughluq’s copper token currency are indicative of coinage as well as the economic prosperity or otherwise of the country of the time. A jital contained 3.6 grains of silver. Forty eight jitals were equal to 1 silver tanka.

VIII. Answer Grid

1. _______________ was a courtier of Emperor Aurangazeb.

Answer:

Khafi khan

2. Tiruvalangadu copper plates belong to

Answer :

Rajendra Chola I

3. _______________ was the land for the maintenance of the school.

Answer :

Shalabhoga

4. _______________ compiled Periyapuranam.

Answer :

Sekkizhar

5. _______________ is an Arabic word meaning history.

Answer:

Tariq or Tahquiq.

6. Muhammed bin Tughluq transferred his capital from Delhi to ____________ in the south.

Answer:

Devagiri (Daulatabad).

IX. HOTS :

Question 1.

The composition of metals in coins is indicative of the economic prosperity of the empire-

Substantiate.

Answer:

  • Metals like Gold and Silver are precious and rare elements.
  • They are shiny, strong and have high economic value.
  • If such metals are used in coins in an empire, it indicates its economic prosperity.

X. Student Activity :

Prepare an album collecting pictures of palaces, tombs, mosques and forts of Medieval India

XI. Life skill :

Question 1.

Find out from the libraries in your town or village and prepare a report about the primary and secondary sources available there.

Answer:

  • On a visit to a library nearby I found that it had primary and secondary sources.
  • I found historical documents, statistical data, pieces of creative writing, speeches and art objects. Interviews, surveys, field work also are available here. I also could see and sources like articles in news papers, popular magazines, book a movie views and articles in journals.

Samacheer Guide 7th Social Science Sources of Medieval India Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.

Uttiramerur inscriptions in ______ district provide details about Brahmadeya village administration.

(a) Salem

(b) Kanchipuram

(c) Chennai

(d) Vellore

Answer:

(b) Kanchipuram

Question 2.

______ jitals are available for the study Of the period Of the Delhi sultans.

(a) Gold

(b) Silver

(c) Copper

(d) Aluminium

Answer:

(c) Copper

II. Fill in the blanks

1.______ grants, which were treated as legal documents, have significant source value.

2.Palaces in Jaipur, Jaisalmer and Jodhpur signify the greatness of the _____ dynasty.

3.The ______ period was known as the period of devotional literature in South India

4.______ are pictures, images in drawing or painting

Answer:

Copper – Plate

Rajput

Chola

Portraits

III. Match the following:

A B

a. Abul Fazal i. King’s achievements

b. Iltutmish ii. Akbar nama

c. Coins iii. Kalhana

d. Rihla iv. Chahalgani

e. Rajatarangini V. The Travels

Answer:

a – ii

b – iv

c – i

d – v

e – iii

IV. State true or false:

 Question 1.

Zia – Ud – Bami wrote Tarikh – i – Firoz shahi.

Answer:

True

Question 2.

Tabakat-i- Akbari was authored by Abul Faze.

False

Correct statement: Tabakat-i- Akbari was authored by Nizam-ud-din Ahmad.

 Question 3.

Ibn Battuta tells us of caste in India and the practice of Sati.

Answer:

True

V. Match the statement with the reason. Tick the appropriate answer:

 Question 1.

Statement : Minhaj – us- siraj, patronised by Sultan Nazir – ud – din Mahmud, wrote Tabakat – i – Nasiri

Reason : The compendium was named after its patron.

(a) Statement is true but Reason is wrong.

(b) Statement and Reason are correct.

(c) Statement is wrong and reason is correct.

(d) Both Statement and reason are wrong.

Answer:

(b) Statement and Reason are correct.

Question 2.

Statement :Accroding to Ibn Battuta, a Morocco scholar, Egypt was rich in the 16th century.

Reason: The whole of Indian trade with the west passed through Egypt

(a) Statement is true but Reason is wrong.

(b) Statement and Reason are correct.

(c) Statement is wrong and reason is correct.

(d) Both Statement and reason are wrong.

Answer:

(c) Statement is wrong and reason is correct.

Question 3.

Statement: Kayal, which was a port city is situated in this district of Tamil Nadu.

Find out which of the following is correct?

(a) Kanyakumari

(b) Tirunelveli

(c) Thoothukudi

(d) Ramanathapuram

Answer:

(c) Thoothukudi

Question 4.

Find out the wrong Pair

(a) Nalayira Divyaprabhandham – 12Azhwars

(b) Devaram – Appar, Sambandar, Sundarar

(c) Thiruvasagam – Manikkavasakar

(d) GitaGovindam – Kabirdas

Answer:

(d) Gita Govindam – Kabir das

Question 5.

pick out the wrong statement.

(a) Al – Beruni accompanied Mahmud of Ghazni in one of his campaigns

(b) He stayed in India for 10 years.

(c) The most accurate accounts of Mahmud’s Somnath expedition is that of Alberuni

(d) He knew only Arabic.

Answer:

(d) He knew only Arabic

VI. Answer in one or two sentences

Question 1.

Who composed Nalayira Divya Prabhandam?

Answer:

  • Nalayira Divya Prabhandam was composed by 12 Azhwars.

Question 2.

By whom was Devaram composed and compiled?

Answer:

  • Devaram composed by Appar, Sundarar and Sambandar
  • Compiled by Nambiyandar Nambi.

Question 3.

How many jitals were equal to 1 siver tanka?

Answer:

  • Forty – eight

VII. HOTS :

Question 1.

How are sources of history useful to us?

Answer:

  • Source are the supporting materials, documents or records in the form of evidence that help to reconstruct the past.
  • They are available in different forms such as Inscriptions, monuments, coins, chronicles, travelogues, biographies etc.,
  • Through these sources we get to know a lot of information about social, economic and political condition of a country under different rulers.

Who am I ?

  • I am a person who writes accounts of important historical events.
  • I am a collection of detailed information about a particular subject.
  • I am a tall tower, typically part of a mosque.
  • I am an Arabic word meaning generations or centuries.

Answer:

Chronicles

Compendium

Minaret

Tabakat

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area