Ads Area

Samacheer Guide 7th Social Science Civics Solutions Term 1 Chapter 1 Equality

Samacheer Guide 7th Social Science Civics Solutions Term 1 Chapter 1 Equality

Students can Download Social Science Civics Chapter 1 Equality Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Social Science Book Solutions Guide Pdf 

Tamilnadu Samacheer Guide 7th Social Science Civics Solutions Term 1 Chapter 1 Equality

Samacheer Guide 7th Social Science Civics Solutions Term 1 Chapter 1 Equality

I. Choose the correct answer:

Question 1.

Which one of the following does not come under Equality?

(a) Non discrimination on the basis of birth, caste, religion, race, colour, gender.

(b) Right to contest in the election.

(c) All are treated equal in the eyes of law.

(d) Showing inequality between rich and poor.

Answer:

(d) Showing inequality between rich and poor.

Question 2.

Which one of the following is comes under political Equality?

(a) Right to petition the government and criticize public policy.

(b) Removal of inequality based on race, colour, sex and caste.

(c) All are equal before the law.

(d) Prevention of concentration of wealth in the hands of law.

Answer:

(a) Right to petition the government and criticize public policy.

Question 3.

In India, right to vote is given to all the citizens at the age of ________

(a) 21

(b) 18

(c) 25

(d) 31

Answer:

(b) 18

Question 4.

Inequality created by man on the basis of caste, money, religion etc is called as

(a) Natural inequality

(b) Manmade inequality

(c) Economic inequality

(d) Gender inequality

Answer:

(b) Manmade inequality

Question 5.

In Switzerland, the right to vote is given to women in the year

(a) 1981

(b) 1971

(c) 1991

(d) 1961

Answer:

(b) 1971

II. Fill in the Blanks

  1. Civil equality implies equality of all before _______
  2. The Indian constitution deals about the Right to equality from Article _______ to _______
  3. Right to contest in the election is a ________ Right.
  4. Equality means, absence of __________ privileges.

Answer:

Law

14,18

Political

Social

III. Give short answer

Question 1.

What is Equality?

Answer:

  • Equality is ensuring individuals or groups that are not treated differently or less favourably on the basis of specific protected characteristic, including areas of race, gender, disability, religion or belief, sexual orientation and age.
  • Gender Equality is the equal right of both men and women to have access to opportunities and resources.

Question 2.

Why is gender Equality needed?

Answer:

  • All human beings, both men and women, are free to develop their personal abilities and make choices without any limitations. Women were not given equal rights

Question 3.

What is civil Equality?

Answer:

  • Civil equality is enjoyment of civil rights by all citizen. Without any discrimination of superior or inferior, the rich or the poor, caste or creed.

IV. Answer in detail

Question 1.

Write about the importance of Equality.

Answer:

  • Equality is a powerful moral and political ideal that has inspired and guided human society for many centuries.
  • The concept of equality invokes the idea that all human beings have equal worth regardless of their caste, colour, gender, race or nationality.
  • The democratic ideals such as liberty, equality etc are meaningful and effective only when they are implemented with justice.

Question 2.

What is political Equality?

Answer:

  • Political Equality includes
  • Right to vote
  • Right to hold public Office
  • Right to criticise the government
  • Citizens should have equal opportunity to actively participate in the political life.
  • In India the voting right is given to all the citizens who has attained 18years of age ’ without any discriminations.
  • Any person who has completed the age of 25 years can contest in the election. Right to criticise the government is also very important right and the people can express their resentment through demonstrations.
  • The value of the vote of the Prime Minister and value of vote of common man in general
  • election is same which denotes political equality.

Question 3.

How does the Constitution of India protect the Right to Equality?

Answer:

(i) The constitution of India has also guaranteed equality to all citizens by providing Articles form 14-18.

  • Article 14 – guarantees to all the people equality before law.
  • Article 15 – deals with the prohibition of discrimination.
  • Article 16 – provides equality of opportunity in matters relating to employment.
  • Article 17 – abolishes the practice of untouchability .
  • Article 18 – abolishes the titles conferred to citizen.

(ii) Equality before law and equal protection of law have been further strengthened in the Indian constitution under Article 21.

HOTs:

Question 1.

How can we eliminate inequality at school level?

Answer:

  • Students should be given admission in school without any discrimination of superior or inferior. The rich or the poor, caste or creed.
  • The Government has taken several measures to ensure that students from different state of the society get an opportunity to study in private schools too through RTE (Right to Education) Act.
  • Wearing uniform helps to nip off the social and economical discrimination that may arise among students. Students should be encouraged to develop feeling of oneness among themselves.

S. No

Enumeration of Different types of equality
Type of equality
1 There should not be any discrimination among the citizens on the basis of status, caste, colour, creed and rank, etc.
Social Equality
2 Equality of all before the law
Civil Equality
3 ight to vote, right to hold public office and right to criticize the government.
Political Equality
4 My ability is not less than men in any aspect.
Gender Equality

Tamilnadu Samacheer Guide 7th Social Science Equality Additional Question

I. Choose the correct answer:

Question 1.

in equalities can never be rectified.

(a) Social

(b) Civil

(c) Natural

(d) Political

Answer:

(c) Natural

Question 2.

is the first country to give right to vote to moment from the very first general election.

(a) China

(b) Pakistan

(c) Sri Lanka

(d) India

Answer:

(d) India

II. Fill in the blanks:

  1. Rule of law was advocated by ________ the British Legal luminary.
  2. The very first general election in India was held in the year ________
  3. As of 2017, ________ is the fifth of seventeen sustainable development goals of the United Nations.
  4. ________ and ________ are the pillars of democracy.

Answer:

  1. A.V. Dicey
  2. 1952
  3. gender equality
  4. Equality & Justice

III. Answer the following :

Question 1.

What is Social Equality?

Answer:

  • Social equality means that all citizen are entitled to enjoy equal status in society.
  • Without any discrimination of caste, creed, colour and race.

Question 2.

What does UNICEF say about Gender Equality?

Answer:

  • UNICEF says Gender Equality “means that women and men, and girls and boys, enjoy the same rights, resources, opportunities and prolictions.

IV. Answer in Detail :

Question 1.

How can we promote equality?

Answer:

  • Treating all fairly
  • Creating an inclusive culture
  • Ensuring equal access to opportunities
  • Enabling to develop full potential
  • Making laws and policies
  • Education.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area