Ads Area

Samacheer Guide 7th Social Science Geography Solutions Term 1 Chapter 3 Population and Settlement

Samacheer Guide 7th Social Science Geography Solutions 

Term 1 Chapter 3 Population and Settlement

7th Social Science Geography

Students can Download Social Science Geography Chapter 3 Population And Settlement Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Social Science Book Solutions Guide Pdf .

Tamilnadu Samacheer Guide 7th Social Science Geography Solutions Term 1 Chapter 3 Population and Settlement

Samacheer Kalvi 7th Social Science Population and Settlement Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.

Caucasoid race is also known as ________ race

(a) European

(b) Negroid

(c) Mangoloid

(d) Australoid

Answer:

(a) European

Question 2.

_______ Race is Known as Asian – American Race

(a) Caucasoid

(b) Negroid

(c) Mongoloid

(d) Australoid

Answer:

(c) Mongoloid

Question 3.

The official language of India is _______

(a) Marathi

(b) Tamil

(c) English

(d) Hindi

Answer:

(d) Hindi

Question 4.

Rural settlements are located near _______

(a) Water bodies

(b) Hilly areas

(c) coastal areas

(d) desert areas

Answer:

(a) Water bodies

Question 5.

Arrange the following in terms of size

1.City

2.Megalopolis

3.Metropolis

4.Conurbation

(a) 4,1,3,2

(b) 1,3,4,2

(c) 2,1,3,4

(d) 3,1,2,4

Answer:

(b) 1,3.4,2

II. Fill in the Blanks

  1. The Bushmen is found mainly in _____ desert in South Africa.
  2. Lingustic stock is a group of _____ family sharing features and its origin.
  3. In _____ Settlement, where most of the people are engaged in secondary and tertiary
  4. _____ towns are generally located outside the rural Urban fringe.
  5. _____ Settlement Come up around a place of Worship.

Answer:

Kalahari

language

Urban

Satellite

pilgrim

III. A) Match the following

1. Caucasoid (i) Asian – American

2. Negroid (ii)  Australia

3. Mongoloid   (iii)  European

4. Australoid (iv) African

Answer:

iii

iv

i

ii

B) Match the following

  1. Sutlej-Ganga plain   (i) Dispersed settlement
  2. Nilgris (ii) Star like pattern
  3. South India               (iii) Rectangular pattern
  4. Seacoast (iv) Compact settlement
  5. Haryana (v) Circular settlement

Answer:

iii

i

iv

v

ii

IV. Consider the following statement and (✓) Tick the appropriate answer.

Question 1.

Assertion (A): There are numerous languages spoken in the world

Reason (R): The linguistic diversity in the world is vast.

(a) A and R are correct and A explains R.

(b) A and R are correct but A does not explain R.

(c) A is incorrect but R is correct.

(d) Both A and R are incorrect.

Answer:

(a) A and R are correct and A explains R.

Question 2.

Assertion (A): Thiruverkadu in Tamil Nadu is an example for pilgrim settlement

Reason (R): Iron and steel industry is located there

(a) R is the correct explanation of A

(b) R is not the correct explanation of A

(c) A is wrong and R is correct

(d) A and R are wrong

Answer:

(b) R is not the correct explanation of A

V. Circle the odd one - O

  1. Fishing, lumbering, agriculture, banking
  2. Himalayas, Alps, Rocky, Ganga
  3. Chennai, Madurai, Tirunelveli, Kanchipuram

Answer:

  1. banking
  2. Ganga
  3. Kanchipuram

VI. Answer the following.

Question 1.

What are the classification of Races?

Answer:

  • The major world Human races are
  • Caucasoid (European)
  • Negroid (African)
  • Mongoloid (Asiatic)
  • Australoid (Australian)

Question 2.

What is language?

Answer:

  • Language is a great force of socialization. Language, either in the written or oral form, is the most common type of communication.

Question 3.

Describe the classification of religion.

Answer:

  • Religion is classified as follows
  • Universalizing Religions
  • Ethnic Religions
  • Tribal or Traditional Religions

Question 4.

Define settlement.

Answer:

  • Settlement is a place where people live and interact through activities such as agriculture, trading and entertainment.

Question 5.

On what basis Urban settlements are classified?

Answer:

  • Urban settlements are classified on the basis of
  • Size of population
  • Occupational structure
  • Administration
  • Question 6.
Write a note on smart city.

Answer:

  • In an urban region, a city which is very much advanced in terms of infrastructure, real estate, communication and market availability is called a Smart City. E.g. Bhubaneshwar, Pune, Jaipur, Surat.

VII. Give reason

Question1.

India has a huge crucible racial mixing races since pre historic times.

Answer:

  • India is said to be one of the cradle lands of human civilization.
  • The ancient Indus valley civilization in India was believed to have been of Dravidian origin in northern India.
  • The Dravidian people were pushed south when the Indo-Aryan came in later.

Question 2.

Mumbai is a mega city.

Answer:

  • A mega city is a very large city typically with a population of more than 10 million people. Mumbai has these specifications and so it is a mega city.

Question 3.

Himalayas have dispersed settlement.

Answer:

  • Dispersed settlements are found in areas of extreme climate, hilly tracts, thick forests etc., In these settlements, houses are spaced far apart and after interspersed with fields. So Himalayas have dispersed settlements.

VIII. Distinguish between

Question 1.

It Physical Geography and Human Geography

Answer:

S.No Physical Geography Human Geography

1. Physical Geography is concerned with non human aspects of the earth. Human geography is concerned with the relations of humans and other living beings to the earth and their spatial distribution in the planet.

2. Eg. Geology, topography, hydrology Eg. Natality, morality, growth rates etc

Question 2.

Language and Religion

Answer:


S.No Language Religion

1. Language is a great force of socialization. Religion is a symbol of group identity and a cultural rallying point.

2. Most common type of communication either in written or oral form. System of faith and worship.

3. Eg. Tamil, English, Hindi Eg. Hinduism, Christianity, Islam

Question 3.

Vegroid and Mongoloid

Answer:


S.No Negroid Mongoloid

1. Negroid have dark eyes, black skin, black wooly hair, wide nose, long head, and thick lips. Mongoloid light yellow to brown skin, straight hair, flat face, broad head and medium nose.

2. Found in different parts of Africa. Found in Asia and Arctic region.

Question 4.

City and town

Answer:


S.No City Town

1. Large urban place Urban place

2. Population more than 1 lakh Population more than 5,000 people

Question 5.

Urban settlement and rural settlement

Answer:


S.No Urban settlement Rural settlement

1. Urban areas have domination of secondary and tertiary activities (Industries) Rural areas have predominantly primary activities (agriculture)

2. Densely populated Sparsely populated

3. Cities and towns Villages and hamlet

4. Non Agricultural works Agriculture works

5. Fast and complicated life Simple and relaxed life

IX. Answer the following in a paragraph

Question 1.

Write about the four major classification of races.

Answer:

  • Race is a biological grouping within the human species
  • Most widely found human racial types are based on traits such as head shape, nose shape, eye shape and colour, skin colour, stature, blood groups etc.,
  • The major world Human races are

(a) Caucasoid (European)

(b) Negroid (African)

(c) Mongoloid (Asiatic)

(d) Australoid (Australian)

(a) Caucasoid:

  •  Fair skin and dark brown eyes, wavy hair and narrow nose. The Caucasoid are also found in Eurasia.

(b) Negroid:

  • Dark eyes, Black skin, Black wooly hair, wide nose, long head, and thick lips. They are living in different parts of Africa.

(c) Mongoloids:

  •  Light yellow to brown skin, straight hair, flat face, broad head and medium nose. Such people are found in Asia and Arctic region.

(d) Australoid:

  • Wide nose, curly hair dark skin, and short in height. They are living in Australia and Asia.

Question 2.

Write about the main features of religious life.

Answer:

  • Religion means a particular system of faith and worship, which brings human being with human society. Religion, is a symbol of group identity and a cultural rallying point.

it is classified as follows:

Universalizing Religions:

  • Christianity, Islam and Buddhism.

Ethnic Religions: Judaism,

  • Hinduism and Japanese Shintoism.
Tribal or Traditional Religions:

  • Animism, Shamanism and Shaman.

Question 3.

What are the factors influencing rural settlement?

Answer:

  • Rural settlements are predominantly located near water bodies such as rivers, lakes, and springs where water can be easily available.
  • People choose to settle near fertile lands suitable for agriculture, along with the provision of other basic needs.
  • Factors Influencing Rural Settlement

(a) Nature of topography

(b) Local weather Condition

(c) Soil and water resources

(d) Social organisation

(e) Economic condition

Question 4.

What are types of rural settlement? Explain any three.

Answer:

  • A rural settlement pattern is a function of relief, climate, water supply and socio-economic factor. It is broadly classified under the following patterns, such as Linear, Rectangular, Circular, Star like pattern etc.,
  • In a Linear settlement, houses are arranged along the either side of a road, railway line, river (or) canal,the edge of a valley,etc., E.g. the Himalayas the Alps, the Rockies.
  • The rectangular settlements are almost straight, meeting each other at right angles. Such a settlement is found in plain areas (or) inter montane plain. E.g.,Sutlej.
  • Houses built around a central area are known as Circular pattern of settlements. Such settlement develop around lakes and tanks.

X. Activity

Analyze

Answer:

1. Where do you live? Rural / Urban

2. Name the pattern of settlement

3. Sources of water available in your area Bore well, Lakes (Corporation water supply)

4. What is the important activity of your locality? Non-Agricultural

5. Name the types of transport available Buses, Train, Aeroplanes

Samacheer Kalvi 7th Social Science Population and Settlement Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.

South India was dominated by the three kingdoms.

(a) Mughal

(b) Aryan

(c) Dravidian

(d) Rajput

Answer:

(c) Dr a vidian

Question 2.

promotes the transmission of ideas and the functioning of political, social

and religious systems.

(a) Language

(b) Caste

(c) Nationality

(d) Race

Answer:

(a) Language

Question 3.

have really brought the world closer.

(a) Religions

(b) Languages

(c) Settlements

(d) Technologies

Answer:

(d) Technologies

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area