Ads Area

Samacheer guide 7th Social Science Emergence of New Kingdoms In South India: Later Cholas And Pandyas Textual Evaluation

Samacheer Kalvi 7th Social Science History

GuideTerm 1 Lesson 3 Emergence of New Kingdoms In South India: Later Cholas And Pandyas

Students can Download Social Science History Chapter 3 Emergence Of New Kingdoms In South India: Later Cholas And Pandyas Questions and Answers, Notes Pdf, S

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Lesson 3 Emergence of New Kingdoms In South India: Later Cholas And Pandyas

Samacheer Kalvi 7th Social Science Emergence of New Kingdoms In South India: Later Cholas And Pandyas Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.

Who revived the later Chola dynasty?

(a) Vijayalaya

(b) Rajaraja I

(c) Rajendral

(d) Athirajendra

Answer:

(a) Vijayalaya

Question 2.

Who among the following Pandya rulers is known for ending the Kalabhra rule?

(a) Kadunkon

(b) ViraPandyan

(c) Kun Pandyan

(d) Varaguna

Answer:

(a) Kadunkon

Question 3.

Which of the following was the lowest unit of Chola administration?

(a) Mandalam

(b) Nadu

(c) Kurram

(d) Ur

Answer:

(d) Ur

Question 4.

Who was the last ruler Vijayalaya line of Chola dyanasty?

(a) VeeraRajendra

(b) Rajadhiraja

(c) AthiRajendra

(d) Rajaraja II

Answer:

(c) AthiRajendra

Question 5.

An example of Chola architecture can be seen at ______

(a) Kannayiram

(b) Uraiyur

(c) Kanchipuram

(d) Thanjavur

Answer:

(d) Thanjavurj

Question 6.

To which of the following, Marco Polo went in the last decade of 13th century in India?

(a) Chola mandalam

(b) Pandya country

(c) Kongu region

(d) Malainadu

Answer:

(b) Pandya country

II. Fill in the Blanks

  1. built the famous Brihadeshwara Temple at Thanjavur.
  2. established a Vedic college at Ennayiram.
  3. was the donor of Velvikudi copper plates.
  4. The royal sectretariat of Pandya kingdom was known as

Answer:

  1. Rajaraja I
  2. Rajaraja I
  3. Jatila Parantaka Nedunjadayan
  4. eluttu-mandapam

III. Match the following

A B

  1. Madurai                           i Inland traders
  2. Gangaikonda  Cholapuram ii Maritime traders
  3. Anju-vannattar iii Capital of Cholas
  4. Mani- gramattar iv Capital of Pandyas

Answer:

  1. iv
  2. iii
  3. iii
  4. i

IV. True or False :

  1. A Muslim state subordinate to Delhi Sultan was in Madurai.
  2. Koodal – nagar Kavalan was the title of a Pandya king.
  3. Chola kingdom was situated in Vaigai delta.
  4. Correct statement: Chola kingdom was situated in Kaveri delta.
  5. Kulothunga I belonged to Chalukya – Chola dynasty.
  6. The elder son of the Chola king was called Yuvaraja.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. False
  4. True
  5. True

V. Consider the following statements.
Tick (✓) the appropriate answer.

Question 1.

Which of the following statements about Later Cholas are correct?

  1. They had a system of Local self government.
  2. They maintained a strong navy.
  3. They were the followers of Buddhism.
  4. They built big temples.

(a) 1,2 and 3

(b) 2,3 and 4

(c) 1,2 and 4

(d) 1,3 and 4

Answer:

(c) 1,2 and 4

Question 2.

Which of the following statements are true with regard to Rajendra Chola?

  1. He assumed the title Gangaikonda Chola.
  2. He conquered Southern Sumatra.
  3. He is credited with consolidating the Chola power.
  4. His naval power enabled him to conquer Srivijaya.

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1,2 and 4

(d) All the above

Answer:

(d) All the above

Question 3.

Assertion:- The Yuvarajas were appointed Governors in the provinces.

Reason:- This was done for their training in administration.

(a) R is the correct explanation of A.

(b) R is not the correct explanation of A.

(c) A is wrong and R is correct.

(d) A and R are wrong.

Answer:

(a) R is the correct explanation of A

Question 4.

Arrange the following administration divisions in descending order.

  • Nadu
  • Mandalam
  • Ur
  • Kurram

Answer:

  • Madalam
  • Nadu
  • Kurram
  • Ur

Question 5.

Arrange the events in chronological order.

  1. Maravarman appointed Virapandyan as co – regent.
  2. Civil war broke out.
  3. A Muslim State was established in Madurai.
  4. MaravarmanKulasekaran had two sons – Virapandyan and Sundrapandyan
  5. SundraPandyan sought help from Ala – ud-din Khalji.
  6. Malik Kafur invaded Madurai.

Answer:

  1. MaravarmanKulasekaran had two sons – Virapandyan and Sundrapandyan
  2. Maravarman appointed Virapandyan as co – regent.
  3. Civil war broke out.
  4. SundraPandyan sought help from Ala – ud-din Khalji.
  5. Malik Kafur invaded Madurai.
  6. A Muslim State was established in Madurai.

Question 6.

Find out

Brahmadeya- Land grants given to Brahmins

Devadana -Tax free lands given to temples by Chola rulers

Pallichchandam -Land granted to Jain Institutions

Vellanvagai -Holders were called vellalars who retained major share in harvest.

VI. Answer in one or two sentences

Question 1.

What were the items exported during the later Chola period?

Answer:

  • During the later Cholah period, the items exported were sandalwood, ebony, condiments, precious gems, pepper, oil, paddy, grains and salt.

Question 2.

What was called Chatur-vedi-mangalam?

Answer:

  • Kings Pandya and local chiefs created Brahmin settlements called Mangalam or Chatur-vedi- mangalam with irrigation facilities.

Question 3.

Write about Kanikadan.

Answer:

  • The revenue of the Chola state came mainly from the land. The land tax was known as Kanikadan. The Chola rulers carried out an elaborate survey of land in order to fix the government’s share of »the land revenue. One-third of produce was collected as land tax. It was collected mostly in kind.

VII. Answer the following :

Question 1.

Highlight any five aspects of Cholas’ legacy.

Answer:

  • The chola rulers established a well organized system of administration in which the empire was divided into mandalans, naadu, Kurrams and gramam.
  • A very efficient local administration was another important feature of the Chola rule.
  • Chola gave importance to irrigation – vati-vaykkal, ur-vaykkal and nadu-vaykkal ensured proper distribution of water.
  • The Chola rulers built the famous temples in Thanjavur, Gangaikonda Cholapuram and Darasuram. Chola Kings were great patrons of learning. Trade flourished during their period.

VIII. HOTS :

Question 1.

Chola kings were great patrons of learning: Support the statement with details.

Answer:

  • Rajendra I estabished Vedic college at Ennayiram where Vedas, grammar and Upanishad were taught.
  • This was later followed by his successors and two more such colleges had been founded.
  • The Great literary works like Periyapuranam and Kamba Ramayanam belong to this period.

IX. Student Activity :

Who am I?

  1. I was responsible for Malik Kafur invasion.
  2. I built 16-mile embankment-lake in Gangaikonda Cholapuram.
  3. I am a water supply channel.
  4. I codified Thirumurai.
  5. I was a great port. Marco Polo visited me twice.

Answer:

  1. Sundara Pandyan
  2. Rajendra Chola
  3. Vaykkal
  4. Nambiy andar Nambi
  5. Kayal

X. Answer Grid

1. Name the two literary works of Chola period.

Answer:

  • Periya Puranam, Kamba Ramayanam

2. Which port is associated with pearl fishery?

Answer:

  • Korkai

3. What do kasu, kalanchu and pon refer to?

Answer:

  • Gold coins were in circulation as the trade was carried through the medium of gold. It was variously called kasu, kalanchu and pon.

4. In which district is Kayal -Pattinam located?

Answer:

  • Thoothukudi

5. Who was the Pandya king, defeated by Parantaka I?

Answer:

  • Rajasimha II

6. Where is the famous Meenakshi temple located?

Answer:

  • Madurai

XI. Field trip :

Question 1.

Visit any one temple built during Chola or Pandya period and see its magnificence.

Answer:

  • Students to be taken for a field trip to a built temple during Chola or Pandya period.

I. Choose the correct answer:

Question 1.

The ancient Chola kingdom reigned with ______ as its capital

(a) Thanjavur

(b) Uraiyur

(c) Kayal

(d) Madurai

Answer:

(b) Uraiyur

Question 2.

Rajaraja chola’s daughter was married to ______ Prince Vimaladitya

(a) Chera

(b) Chola

(c) Chalukya

(d) Pallava

Answer:

(c) Chalukya

Question 3.

______ presently in Kanchipuram district was as Brahmadeya village

(a) Darasuram

(b) Thoothukudi

(c) Tiruchirapalli

(d) Uttiramerur

Answer:

(d) Uttiramerur

Question 4.

Saivite saint ______ converted Arikesari from Jainism to Saivism. .

(a) Thirugnanasambandar

(b) Sundarar

(c) Kambar

(d) Sekkizhar

Answer:

(a) Thirugnanasambandar

Question 5.

Marcopolo recorded the incident of _____ and poiigamy practised by the sings in his travel account

(a) Child Marriage

(b) Sati

(c) Untouchability

(d) Chaild Labour

Answer:

(b) Sati

II. Fill in the blanks:

  1. ______ were landlords who acted as spokesmen in the Ur.
  2. Arikesari Maravarman is identified with the ______ ,the persecutor of Jain.
  3. Parantaka I defeated the Pandya king ______ who feld the country in 920.
  4. Madurai has been popularly venerated as ______

Answer

  1. The Urai
  2. Kun pandian
  3. Rajasimha
  4. Kooda

III. Match the following :

A B

  1. Vati                  - i Busiest port
  2. Ur vaykkal - ii ritual
  3. Kayal Pattinam- iii drainage channel
  4. Asvameda yaga- iv Village channel

Answer:

  1. iii
  2. iv
  3. i
  4. ii

IV. True or False :

Question 1.

Vati-vaykkal is a traditional type of harnessing rain in the Cauvery delta.

Answer:

  • True

Question 2.

During the Pandya period trade was carried out by two guild like groups anju-vannattar and manigramattar.

Answer:

  • (False) Correct statement: During the Chola period trade was carried out by two guild like groups anju-vannattar and manigramattar.

Question 3.

The Chera ruler, the chief of Malanadu, accepted his feudatory position and paid tribute to Sundarapandyan.

Answer:

  • True

V. Match the statement with the reason. Tick the appropriate answer:

Question 1.

Statement : Rajendra chola I matched his father in his ability to expand the empire.

Reason : The Chola empire remained a powerful force in South India during his reign,

(a) Statement and Reason are correct.

(b) Statement is correct, Reason is wrong.

(c) Statement is wrong, Reason is correct.

(d) Both statement and Reason are wrong.

Answer:

(a) Statement and Reason are correct.

Question 2.

Statement : Arikesari is alleged to have impale 8000 Saivites on stakes.

Reason : Arikesari had an anti-Jain attitude.

(a) Statement is correct, Reason is wrong.

(b) Statement is wrong, Reason is correct.

(c) Statement and Reason are correct.

(d) Both Statement and Reason are wrong.

Answer:

(b) Statement is wrong. Reason is correct

Question 3.

Which of the following statements is/are correct?

  1. During the Pandya rule, horse trade became brisk
  2. Those who were trading in horses were called Kudirai chetties
  3. Horses were needed only for trading purpose.

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (iii)

(d) (i), (ii) and (iii)

Answer:

(a) (i) and (ii)

Question 4.

Pick out the odd one.

(a) Vijayalaya

(b) Sundarapandyan

(c) Rajaraja I

(d) Rajendra

Answer:

(b) Sundarapandyan

Question 5.

Find out the wrong pair

(a) Provinces – mandalams

(b) Kurrams – groups of village

(c) Ur – town

(d) gramam – village

Answer:

(c) Ur – town

VI. Answer in one word.

Question 1.

How were the landowning groups called during the Pandya rule?

Answer:

  • Bumiputtirar or Vellalar

Question 2.

What was the average cost of a horse used for trading in Pandya Kingdom?

Answer:

  • 220 dinars of red gold.

Question 3.

Name the place where Sundarapandyan defeated Someswara.

Answer:

Kannanur.

VII. Answer the following :

Question 1.

For what purposes were horses used during Pandya rule?

Answer:

  • Horses were used for trading, ceremonial purposes and also to fight wars.

Question 2.

Write a short note on the administrative system of the chola period.

  • The Chola rulers established a well organised system of administration.
  • The empire, was divided into provinces or mandalams. Each mandalam was sub-divided into naadus.Within each naadu, there were many kurrams (groups of villages). The lowest unit was the gramam (village).

Question 3.

What were the responsibilities of the Local Governannce committees in the chola period?

Answer:

  • The committees took care of irrigation, roads, temples, gardens, collection of revenue and conduct of religious festivals.

VIII. HOTS:

Question 1.

What was the impact of attitude of Pandya kings towards different sects of religions?

Answer:

  • The Pandya rulers were impartial towards Saivism and Vaishnavism. Temples of both sects were patronised through grants, tax-exemption and renovation.
  • The great Saiva and Vaishnava saints (Nayanmars and Alwars) contributed to the growth of Tamil literature.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area