Ads Area

Samacheer Guide 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 4 The Delhi Sultanate

Samacheer Guide 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 4 The Delhi Sultanate

Students can Download Social Science History Chapter 4 The Delhi Sultanate India Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Social Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Guide 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 4 The Delhi Sultanate

Samacheer Kalvi 7th Social Science The Delhi Sultanate Textual Evaluation

I. Choose the correct answers

Question 1.

______ laid the foundation of ‘ Mamluk’ dynasty.

(a) Mohammad Ghori

(b) Jalal-ud-din

(c) Qutb-ud-dinAibak

(d) Iltutmish

Answer:

(c) Qutb-ud-din Aibak

Question 2.

Qutb-ud-in shifted his capital to Delhi from .

(a) Lahore

(b) Poona

(c) Daulatabad

(d) Agra

Answer:

(a) Lahore

Question 3.

completed the construction of the Qutb-Minar.

(a) Razia

(b) Qutb-ud-din -Aibak

(c) Iltutmish

(d) Balban

Answer:

(c) Iltutmish

Question 4.

laid the foundation of the city Tughluqabad near Delhi.

(a) Muhammad-bin -Tughluq

(b) Firoz shah Tughluq

(c) Jalal -ud-din

(d) Ghiyas -ud-din

Answer:

(d) Ghiyas -ud-din

II. Fill in the Blanks

  1. ______was the founder, of Tughluq dynasty.
  2. Muhammad-bin-Tughluq shifted his capital from Delhi to________ .
  3. patronized the famous Persian poet Amir Khusru.______
  4. Quwwat-ul-Islam Masjid in Delhi was built by ._______
  5. The threat of Mongols under Chengizkhan to India was during the reign of_________.

Answer:

  1. Ghiyas-ud-din
  2. Devagiri or Daulatabad
  3. Balban
  4. Qutb-ud-din -Aibak
  5. Iltutmish

III. Match the following

                A B

  1. Tughril Khan i. Governor of Kara
  2. Ala-ud-din ii. Jalal-ud-din Yakut
  3. Bahlol Lodi . iii. Governor of Bengal
  4. Razia iv. Governor of Sirhind

Answer:

  1. iii
  2. i
  3. iv
  4. ii

IV. State True or False :

Question 1.

Qutb-ud-din Aibak died of mysterious fever.

Answer:

  • (False) Correct statement: Qutb-ud-din Aibak died of mysterious injuries received during an accidental fall from a horse, while playing polo.

Question 2.

Razia was an able and brave fighter.

Answer:

  • True

Question 3.

The Turkish nobles chose Iltutmish, son of Aibak, as Sultan after the death of Aibak.

Answer:

  • (False) Correct statement: The Turkish nobles chose Iltutmish, son-in-law of Aibak, as Sultan after the death of Aibak.

Question 4.

FirozShah Tughluq refused to accept an invitation from a Bahmani Prince to intervene in the affairs of the Deccan.

Answer:

  • True

V. Match the statement with the reason.

Tick (✓) the appropriate answer.

Question 1.

Assertion (A): Balban maintained cordial relationship with Mongols

Reason (R): The Mongol ruler, a grandson of Chengiz Khan, assured that Mongols

would not advance beyond Sutlej.

(a) R is the correct explanation of A.

(b) R is not the correct explanation of A.

(c) A and R are wrong.

(d) A is wrong and R is the correct.

Answer:

(a) R is the correct explanation of A

(b) Find out the correct pair

  1. Hoysala – Devagiri
  2. Yadavas – Dwarasamudra
  3. Kakatias – Warrangal
  4. Pallavas – Madurai

Answer:

3. Kakatias – Warrangal

(c) Find out the wrong statement /statements

  1. After Ghori’s death in 1206, his slave Qutbud- din Aibak proclaimed him self the ruler of the Turkish territories in India.
  2. Razia established the department of spies to gather intelligence about the conspirators and the trouble makers against her rule.
  3. Balban built forts to guard his empire against the Mongol attack.
  4. Ibrahim Lodi was defeated by Babur in 1526.

Answer:

2. Razia established the department of spies to gather intelligence about the conspirators and the trouble makers against her rule.

VI. Answer the following in one or two sentences

Question 1.

Name the land granted to army officials in lieu of a regular wage.

Answer:

  • Iqta is the land granted to army officials in lieu of a regular wage

Question 2.

Who founded the city of Agra?

Answer:

  • Sikandar Lodi founded the city of Agra.

Question 3.

Name the ruler who established Muslim rule in India in 12th century A.D (CE).

Answer:

  • Muslim rule in India was established by Muhammad Ghori in 12th century A.D. (CE).

Question 4.

Write a note on chahalgani.

Answer:

  • In order to counter the possible attack of the Mongols, Iltutmish organised Turkish nobility into a select group of 40 nobles known as chahalgani or The Forty.

Question 5.

How did Ala-ud-din Khalji consolidate the Delhi Sultanate?

Answer:

  • The range of Khalji conquests is impressive: in the Punjab (against the Mongols), in Rajasthan and in Gujarat. With his northern frontiers secure, he sent his chief lieutenant Malik Kafur into the southern parts who took even the distant Madurai.
  • Thus Ala-ud-din Khalji consolidated the Delhi Sultanate.

Question 6.

List out the contributions of Firoz Shah Tughluq.

Answer:

  • Firoz rewarded Sufis and other religious leaders generously and listened to their advice.
  • He also created charities to aid poor Muslims
  • He built colleges, mosques, and hospitals.
  • He banned inhuman punishments and abolished taxes not recognised by Muslim law.
  • He promoted agriculture by waiving off the debts of the agriculturalists and constructing many canals for irrigation.
  • He built new towns such as Firozabad, Jaunpur, Hissar and Firozpur.

VII. Answer the following :

Question 1.

Write about the invasion of Timur in 1398.

Answer:

  • The sacking and massacre by Tamerlane or Timur of Delhi came a decade after Firuz ME Shah Tughluq died.
  • Timur had occupied some parts in the north-west of India.
  • Taking advantage of India’s weakness, he entered India in December 1398 and plundered Delhi.
  • Punjab, besides the Delhi city, was the province that suffered most by Timur’s raid.
  • Apart from carrying huge wealth in the form of gold, silver, jewels, also took along Indian artisans like carpenters and masons to work on monuments in Samarkand.

VIII. HOTS :

Question 1.

How would you evaluate Muhammad-bin- Tughluq as Sultan of Delhi?

Answer:

  • Muhammaad – bin – Tughlug was a learned but cruel man. He was a poor decision maker. There was chaos in the social, economic and political condition of the empire because of his ambiguous decisions. The first and foremost was changing the capital from Delhi to Devagiri or Daulatabad and vice versa which led to loss of money and human lives. He also ordered the revenue to be collected in money instead of grains. This move led to bankruptcy and famine. Though he was wise and learned his hasty decisions led to his downfall.

IX. Map Work

On the river map of India draw the extent of Tughluq Dynasty and mark the following places.

  1. Delhi
  2. Devagiri
  3. Lahore
  4. Madurai.

X. Student Activity :

Question 1.

Match the Father with Son

               A B

1. Qutb-ud-din Aibak     i. Rukn-ud-din-Firuz

2. Iltutmish                    ii. Kaiqubad

3. Balban iii. Ala-ud-din

4. Ghiyas-ud-din           iv. Sikandar Lodi

5. Bahlol Lodi V. Aram Shah

Answer:

v

i

ii

iii

iv

Samacheer Kalvi 7th Social Science The Delhi Sultanate Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.

___________ is a persian term used for slaves purchased for military service.

(a) Aibak

(b) bandagan

(c) Mamluk

(d) Lodi

Answer:

(b) bandagan

Question 2.

Iltutmish granted ___________ to members of his army.

(a) iqtas

(b) coins

(c) gold

(d) dirams

Answer:

(a) iqtas

Question 3.

___________ was a custom of the Rajputs, in which man would go out and die in the battle field and women would burn themselves on a pyre.

(a) Sati

(b) Devadasi

(c) Janhar

(d) Kaali

Answer:

(c) Janhar

II. Fill in the blanks:

  1. _____ is an Arabic word meaning slave.
  2. Iltutmish refused to provide shelter to _____ who had been driven out by chengiz khan.
  3. One significant military expedition of Ala-ud-din was against, the Deccan Kingdom _____
  4. _____ was proclaimed a separate sultanate in 1334.

Answer:

  1. Mamluk
  2. Kwarezm Shah Jalalud – din
  3. Devagiri
  4. Madurai

Question 1.

Write a short note on the Sack of Chittor.

Answer:

  • Sack of Chittor :When Ala-ud-din’s army overwhelmed the Rajput army in Chittor and in the context of threat of defeat, the men and women of the fortress, in accordance with their old custom, performed the rite of jauhar.

Question 2.

What is Indo-Saracenic architecture? Name a few structures constructed in this style.

Answer:

  • A combination of Persian and Indian architecture is called Indo-Saracenic architecture.
  • Mosques and Madrasas were built in this style during the Mughal rule.
  • The shape of these buildings were persian while the decoration was Indian.
  • Eg. QutbMinar, Alai-Darwaza, tombs of Iltutmish.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area