Ads Area

7th Social Science Term-2 History-1 Vijayanagar and Bahmani Kingdoms Book back Answers

7th Social Science Vijayanagar and Bahmani Kingdoms Book back Answers

  • 7th social science
  • Term - 2
  • History 1 Vijayanagar and Bahmani Kingdoms
  • Guide - Book back Answers

I. Choose the correct answer:

1.Who was the greatest ruler of Sangama Dynasty? .

(a) Bukka

(b) Devaraya II

(c) Harihara II

(d) Krishna’Devaraya

Answer:

(b) Devaraya II

 2.Which was the most common animal depicted on the pillars of Vijayanagara style?

(a) Elephant

(b) Horse

(c) Cow

(d) Deer

Answer:

(b) Horse

3.Who was the last ruler of the Sangama Dynasty?

(a) Rama Raya

(b) Tirumaladeva Raya

(c) Devaraya II

(d) Virupaksha Raya II

Answer:

(d) Virupaksha Raya II

4.Who ended the Sultanate in Madurai?

(a) SaluvaNarasimha

(b) Devarayall

(c) Kumara Kampana

(d) Tirumaladeva Raya

Answer:

(c) Kumara Kampana

5.Name the Bahmani King who was a linguist and a poet.

(a) Ala-ud-din Hasan Shah

(b) Muhammad I

(c) Sultan Firoz

(d) Mujahid

Answer:

(c) Sultan Firoz

II. Fill in the Blanks

1.___________ was the capital of Aravidu dynasty.

Answer : Penukonda

2.Vijayanagar emperors issued a large number of gold coins called ___________

Answer : Varahas

3.Mahmud Gawan used ___________chemists to teach the preparation and use of gunpowder.

Answer : Persian

4.In Vijayanagara administration ___________ looked after the affairs of villages.

Answer : Gaudal

III. Match the Following

Question 1.

  1. Vijayanagara – Ruler of Odisha
  2. Prataparudra – Astadiggajas
  3. Krishna Devaraya – Pandurangamahatyam
  4. Abdur Razzaq – City of victory
  5. Tenali Ramakrishna – Persian emissary

Answer:

  1. Vijayanagara – City of victory
  2. Prataparudra – Ruler of Odisha
  3. Krishna Devaraya – Astadiggajas
  4. Abdur Razzaq – Persian emissary
  5. Tenali Ramakrishna – Pandurangamahatyam

1. Assertion (A): The Vijayanagar army was considered one of the feared armies in India.

Reason (R): Vijayanagar armies used both firearm and cavalry.

(a) R is not the correct explanation of A

(b) R is correct explanation of A

(c) A is correct and R is wrong

(d) (A) and (R) are Correct

Answer:

(b) R is correct explanation of A

2.Find’out the wrong pair

(a) Silk – China

(b) Spices – Arabia

(c) Precious stone – Burma

(d) Madurai Vijayam – Gangadevi

Answer:

(b) Spices – Arabia

 3.Find the odd one out

  • Harihara II, Muhammad I, Krishnadeva Raya, Devaraya I

Answer:

Muhammad I

4.Consider the following statements and find out which is/are correct

I. Turquoise throne is one of the bejewelled royal seats of Persian kings described in Firdausi’s Shah Nama.

II. The fertile regions between the rivers Krishna and Tungabhadra and Krishna-Godavari delta were the zones of conflict among the rulers of Vijayanagar, and Bahmani.

III. Muhammad I was educated at Multan.

IV. Mahmud Gawan served with great distinction as the Prime Minister under Muhammad III.

(a) I, II, are correct

(b) I, II, III are correct

(c) II, III, IV are correct

(d) III, IV, are correct

(e) I, II & IV are correct

Answer:

(e) I, II & IV are correct

V. True or False

1.Harihara and Bukka were the founder of Bahmani kingdom.

Answer : False

2.Krishnadeva Raya, who reigned for 20 years, was the most illustrious rulers of Sangama dynasty.

Answer : False

3.Alasani Peddana was the greatest of all Astadiggajas.

Answer : True

4.Kingship of Vijayanagar administration was hereditary, based on the principle of primo geniture.

Answer : True

5.There were 18 monarchs of the Bahmani dynasty.

Answer : True


VI. Answer in one or two sentences

 1.The four dynasties of Vijayanagara kingdom with reference to prominent rulers of each dynasty.

Answer:

Four dynasties, namely

  1. Sangama (1336-1485)
  2. Saluva (1485-1505)
  3. Tuluva (1505-1570)
  4. Aravidu (1570-1646) ruled this kingdom.


2.Battle of Talikota.

Answer:

  • The sultans of Deccan kingdoms formed a league to fight the Vijayanagar Empire. The combined forces of the enemies met at Sadasiva Raya Talikota in 1565. In the ensuing battle, known as Rakasa Tangadi (Battle of Talikota), Vijayanagar was defeated.

3.The structure of governance in Vijayanagar kingdom.

Answer:

  • The empire was divided into different mandalams (provinces), nadus (districts), sthalas (taluks) and finally into gramas (villages).
  • Each province was administered by a governor called Mandalesvara.
  • The lowest unit was the village. Each village had a grama sabha. Gauda, village headman, looked after the affairs of the village.
  • The army consisted of the infantry, cavalry and elephant corps.


4.five independent kingdoms of Deccan Sultanate.

Answer:

  • Bidar, Bijapur, Ahmednagar, Berar and Golconda.

5.The educational reforms of Ala-ud-din Hasan Shah

Answer:

  • Alaud-din Hasan Shah on his accession, took special care in founding a school to educate his sons and opened institutions for the purpose of educating the children of noble families in the art of soldiery.

VII. Answer in detail

1.Discuss the career and achievements of Krishna Devaraya.

Answer:

  • (i) Krishnadevaraya who reigned for 20 years was the most illustrious rulers of the Tuluva dynasty.
  • (ii) He brought under control the independent chieftains in the Tungabhadra river basin.
  • (iii) The Bahmani sultan, Mahmud Shah, had been overthrown and kept in imprisonment by his minister. Krishnadevaraya freed the sultan and restored him to the throne. Prataparudra negotiated for peace and offered to marry off his daughter to him.
  • (iv) Accepting the offer, Krishnadevaraya returned the territory he had conquered from Prataparudra.
  • (v) Krishnadevaraya, with the assistance of the Portuguese gunners, could easily defeat the Sultan of Golconda and subsequently take over Raichur from the ruler of Bijapur.

A Great Builder:

  • (i) Krishnadevaraya built huge irrigation tanks and reservoirs for harvesting rainwater.
  • (ii) He built the famous temples of.Krishnaswamy, Hazara Ramaswamy and Vithalaswamy in the capital city of Hampi.
  • (iii) He distributed the wealth he gained in wars to all major temples of South India for the purpose of constructing temple gateways (gopura), called ‘Rayagopuram,’ in his honour.
  • (iv) He had good friendly relationship with the Portuguese and Arabian traders, which increased the Empire’s income through customs.

Patron of Literature, Art and Architecture:

  • Krishnadevaraya patronised art and literature. Eight eminent luminaries in literature known as astadiggajas adorned his court.

VIII. HOTs

1.Discuss the causes for the decline of Vijayanagar rule. To what extent the Bahmani sultans contributed to it?

Answer:

The main causes of the decline of the Vijayanagar empire were

  • (i) The military ambitions of the Vijayanagar rulers and Deccan sultan resulted in shifting alignment.
  • (ii) In the battle of Talikota, the Vijayanagar empire was completely defeated. Both the Vijaya nagar and Bahamani kingdoms claimed Raichur doab lying between Krishna and Tungabadhra because of its fertile rich land. Both wanted to conquer Golconda because of its gold mines. Both the powers descried to extend their. Kingdom and had religious jealousy. Each considered the other as a danger to its existence.

IX. Map

1.Highlight the boundaries of Vijayanagar Empire and Bahmani kingdom.

Answer:


X. Answer Grid

1.Name the kingdom ruled by 18 monarchs which lasted for nearly 180 years.

Answer:

  • Bahmani

2.Name the Bahmani Sultan who was restored to the throne by Krishna Devaraya

Answer:

  • Mahmud Shah

3.Name the book written by Krishnadevaraya in Sanskrit.

Answer:

  • Jambavati Kalyanam

4.Where did Hasan Bahman Shah shift his capital.

Answer:

  • Gulbarga

XI. Student Activity

1.Collect information about temples in Tamil Nadu with the influence of Vijayanagara style of art and architecture. Also read the stories of Tenali Ramakrishna in the classroom.

Answer:

  • Temple architecture received a new impetus and reached to new heights under the patronage of the Vijayanagar rulers. About the architecture of the period. Prof. S.K. Saraswati has observed, “The most frequent design is one in which the shaft becomes either a central core or background for a group of statuary, of substantial proportion and carved practically on the ground. Important features of Vijayanagar style of temple and architecture were: monolithic pillars, ornate brackets, decoration on exterior side of the walls, etc.


  • A large number of temples were built during this period. Krishnadevaraya built a temple dedicated to Lord Krishna. He renovated several temples. The most important was the temple of Hazara Rama. The royal family worshipped there. Its most interesting features were the four finely polished black stone pillars which support the ‘Mandapa’.
  • They have beautiful sculptures carved on them. The deities on the pillars represent Vishnu, Lakshminarayana, Krishna, Brahma and others. Scenes from the lipics are depicted on the outer walls of the shrine.
  • A number of temples were built during the medieval period in the South cities of Vellore, Kumbhakonam, Kalahsti. Srirangam, Conjeevam and Virinchipuram were dotted with magnificent temples.

The temples of Vithala and Pattabhirama also deserve mention. The most important features of the temple of Vithala are the ‘Mahamandappa’ and the ‘garbhagriha’. The Mahamandappa has 56 pillars. The ceilings above these pillars are highly ornamented. Likewise ‘garbhagriha’ is highly ornate:

A ‘rath’ in stone with finely carved wheels adds beauty to Vitthalaswami temple.

‘Gopurams’ – the entrances to the courts of the temples are a unique feature of the south Indian temples, particularly built during the medieval period. These colossal gateways which lend glamour and prestige to the temples were covered by lofty pyramidal tower rising up in storeys and ultimately crowned by a lofty vault. The ‘gopuram’ in the temple of Ekambaranath having ten storeys rising to the height of 188 feet is the most remarkable one.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area