Ads Area

TN Books 8th Social Science History Solutions Term 1 Lesson 2 From Trade to Territory

TN Books 8th Social Science History Solutions Term 1 Lesson 2 From Trade to Territory

8th Social Science Lesson 2-  From Trade to Territory Textbook Question and answer

I. Choose the correct answer

1.The ruler of Bengal in 1757 was ……………

(a) Shuja – ud – daulah

(b) Siraj – ud – daulah

(c) Mirkasim

(d) Tippu Sultan

Answer:

(b) Siraj – ud – daulah

2.The Battle of Plassey was fought in ………………

(a) 1757

(b) 1764

(c) 1765

(d) 1775

Answer:

(a) 1757

3.Which among the following treaty was signed after Battle of Buxar?

(a) Treaty of Allahabad

(b) Treaty of Carnatic

(c) Treaty of Alinagar

(d) Treaty of Paris

Answer:

(a) Treaty of Allahabad]


4.The Treaty of Pondichery brought the …………….. Carnatic war to an end .

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) None

Answer:

(b) Second


5.When did Hyder Ali crown on the throne of Mysore?

(a) 1756

(b) 1761

(c) 1763

(d) 1764

Answer:

(b) 1761


6.Treaty of Mangalore was signed between ……………..

(a) The French and Tippu Sultan

(b) Hyder Ali and Zamorin of Calicut

(c) The British and Tippu Sultan

(d) Tippu Sultan and Marathas

Answer:

(c) The British and Tippu Sultan


7.Who was the British Governor-General during the Third Anglo – Mysore War?

(a) Robert Clive

(b) Warren Hastings

(c) Lord Cornwallis

(d) Lord Wellesley

Answer:

(c) Lord Cornwallis


8.Who signed the Treaty of Bassein with the British?

(a) Bajirao II

(b) DaulatraoScindia

(c) SambhajiBhonsle

(d) SayyajiraoGaekwad

Answer:

(a) Bajirao II


9.Who was the last Peshwa of the Maratha empire?

(a) BalajiVishwanath

(b) BajiRao II

(c) BalajiBajiRao

(d) BajiRao

Answer:

(d) BajiRao


10.Who was the first Indian state to join the subsidiary Alliance?

(a) Oudh

(b) Hyderabad

(c) Udaipur

(d) Gwalior

Answer:

(b) Hyderabad

II. Fill in the Blanks

1.The Treaty of Alinagar was signed in ……………..

2.The commander in Chief of Sirajuddaula was ……………….

3.The main cause for the Second Carnatic war was ……………….

4.………………. adopted the policy of Doctrine of Lapse to extend the British Empire in India.

5.Tippu Sultan was finally defeated at the hands of ……………….

6.After the death of Tippu Sultan Mysore was handed over to ……………….

7.In 1800, ………………… established a college at Fort William in Calcutta.

Answer:

  1. 1757
  2. Mir Jafar
  3. The issue of succession
  4. Lord Dalhousie
  5. Arthur Wellesley
  6. Krishna Raja Odayar
  7. Lord Wellesley

III. Match the following


Answer:

ii

iv

iii

V

i.

IV. State true or false

1.After the death of Alivardi Khan, Siraj – ud – doula ascended the throne of Bengal.

Answer:

True

2.Hector Munro, led the British forces in the battle of Plassey.

Answer:

False

Correct statement:

Robert Clive, led the British forces in the battle of Plassey.

3.The outbreak of the Austrian war of succession in Europe was led to Second Carnatic War in India.

Answer:

False

Correct statement:

The outbreak of the Austrian war of succession in Europe was led to First Carnatic War in India.

4.Sir Elijalmpey was the first Chief Justice of the Supreme Court at Fort William in Bengal.

Answer:

True

5.The Police system was created by Lord Cornwallis.

Answer:

True

V. Which one of the following is correctly matched?

  1. Battle of Adayar – 1748
  2. Battle of Ambur – 1754
  3. Battle of Wandiwash – 1760
  4. Battle of Arcot – 1749

Answer:

3. Battle of Wandiwash – 1760

VI. Answer the following in one or two sentences

1.Write a short note on Black Hole Tragedy.

Answer:

Black Hole Tragedy was held among a small dungeon room in the Fort William in Calcutta, where troops of the Nawab of Bengal Siraj-ud-daula, held 146 British Prisoners of war for one night.

The next day morning, when the door was opened 123 of the prisoners found dead because of suffocation.

2.What were the benefits derived by the English after the Battle of Plassey?

Answer:

After the Battle of Plassey in 1757, the company was granted undisputed right to have free trade in Bengal, Bihar and Orissa. It received the place of 24 Parganas in Bengal.


3.Mention the causes for the Battle of Buxar.

Answer:

Shuja-ud-daulah and Shah Alam II formed a confederacy.

They both got angry with the British for misusing the free duty passes.

4.What were the causes for the First Mysore War?

Answer:

Causes:

Haider Ali’s growing power and his friendly relations with the French became a matter of concern for the English East India Company.

The Marathas, the Nizam and the English entered into a triple alliance against Haider Ali.

5.Bring out the results of the Third Maratha War.

Answer:

The Maratha confederacy was dissolved and Peshwaship was abolished.

Most of the territory of Peshwa BajiRao II was annexed and became part of the Bombay Presidency

The defeat of the Bhonsle and Holkar also resulted in the acquisition of the Maratha kingdoms of Nagpur and Indore by the British.

The BajiRao II, the last Peshwa of Maratha was given an annual pension of 8 lakh rupees.

6.Name the states signed into Subsidiary Alliance.

Answer:

Hyderabad (1798). It was followed by Tanjore (1799), Aundh (1801), Peshwa (1802), Bhonsle (1803), Gwalior (1804), Indore (1817), Jaipur, Udaipur and Jodhpur (1818).

VII. Answer the following in detail

1.Write an essay on second Carnatic war.

Answer:

Second Carnatic war:

Succession in the war of Carnatic and Hyderabad was the main cause for the Second Carnatic war.

Anwar-ud-din-Khan and Chanda Sahib were the two claimants to the throne of Carnatic, whereas Nasir Jang and Muzaffar Jang were the claimants to the throne of Hyderabad.

French supported Muzaffar Jang and Chanda Sahib and the British supported other claimants.

Alliance:

Dupleix, Chanda Sahib, Muzaffar Jang formed a grand alliance.

Battle of Ambur( 1749):

The grand alliance defeated and killed Anwar-ud-din khan, the Nawab of Carnatic, Chanda Shahib, and rewarded 80 villages to the French around Pondicherry.

In the Deccan, the French defeated Nasir Jang and made Muzaffar Jang as the Nizam. Dupleix’s power was at its zenith at that time as he was the governor of all territories.

Battle of Arcot (1751):

Dupleix sent forces to besiege the fort of Trichy where Muhammed Ali had taken shelter. Chanda Sahib also joined the French.

Robert Clive’s proposal was accepted by the British governor, Saunders. With 200 English soldiers and 300 Indian soldiers, the task of capturing Arcot was entrusted.

Clive defeated the French and made Muhammad Ali the Nawab of Arcot.

The French recalled Dupleix to Paris.

Treaty of Pondicherry (1755):

Dupleix was succeeded by Godeheu with the agreement of the treaty of Pondicherry. This treaty made the British stronger.

The second Carnatic war was proved inconclusive.

2.Give an account of the Fourth Anglo Mysore war.

Answer:

The Fourth Anglo – Mysore War:

Tipu Sultan did not forget the humiliating treaty of Srirangapatnam imposed upon him by Cornwallis in 1790.

Causes:

Tipu sought alliance with foreign powers against the English and sent ambassadors to Arabia, Turkey, Afghanistan and the French.

Tipu was in correspondence with Napoleon who invaded Egypt at that time.

The French officers came to Srirangapatnam where they founded a Jacobin Club and planted the Tree of Liberty.

Course:

1. Wellesley declared war against Tipu in 1799. The war was short and decisive. As planned, the Bombay army under General Stuart invaded Mysore from the west.

2. The Madras army, which was led by the Governor – General’s brother, Arthur Wellesley, forced Tipu to retreat to his capital Srirangapatnam.

3. On 4th May 1799 Srirangapatnam was captured. Tipu fought bravely and was killed finally. Thus ended the fourth Mysore War and the whole of Mysore lay prostrate before the British.

Mysore after the War:

The English occupied Kanara, Wynad. Coimbatore. Darapuram and Srirangapattinam.

Krishna Raja Odayar of the former Hindu royal family was brought to the throne.

Tipu’s family was sent to the fort of Vellore.

3.Describe the policy adopted by Lord Dalhousie to expand the British empire in India.

Answer:

Lord Dalhousie introduced the Doctrine of Lapse. He was the chief architect of the British Empire in India.

Those who are adopted sons their property undertaken by the British.

This Principle called as ‘Doctrine of Lapse’ It was bitterly opposed by the Indians and it was one of the root causes of the great revolt of 1857.

4.How did Lord Wellesley expand the British

Answer:

The Subsidiary Alliance:

Lord Wellesley introduced the system of Subsidiary Alliance to bring the princely states under the control of the British.

It was the most effective instrument for the expansion of the British territory and political influence in India.

The princely state was called ‘the protected state’ and the British came to be referred as ‘the paramount power’.

It was the duty of the British to safeguard the state from external aggression and to help its ruler in maintaining internal peace.

Main Features of Subsidiary Alliance:

An Indian ruler entering into this alliance with the British had to dissolve his own armed forces and accept British Forces.

A British Resident would stay in his capital.

Towards the maintenance charges of the army, he should make annual payments or cede some territory permanently to the Company.

All the non – English European officials should be turned out of his state.

The native ruler should deal with foreign states only through the English Company.

The British would undertake to defend the state from internal trouble as well as external attack.

VIII. HOTS

1.Explain the causes of the success of the English in India.

Answer:

The succession in the Carnatic war by the British made them powerful at the end of the third Carnatic war. French dominance came to an end.

The British introduced the Subsidiary Alliance to bring the princely states under their control by Lord Wellesley.

The Doctrine of Lapse adopted by Lord Dalhousie to extend the empire. Through this policy, the kingdoms where its rulers have adopted sons would go to the paramount power of the British. Thus it caused the success of the English in India.

IX. Mark the following on the River map of India

1.

Plassy

Buxar

Purandhar

Arcot

Wandiwash

Answer:




Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area